Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η Σλοβενία το πρώτο βήμα...

Στη Λιουμπλιάνα φαίνεται καθαρά η μετάβαση της Σλοβενίας από μέρος της φλεγόμενης Γιουγκοσλαβίας σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μάλιστα άσκησε και την προεδρία της ΕΕ. Η είσοδος στην ενιαία αγορά και τις πολιτικές της Ένωσης μεταμόρφωσε την οικονομία και την κοινωνία μιας μικρής, ήδη σχετικά ανεπτυγμένης χώρας.


Την ίδια ώρα που γερμανικές και αυστριακές εταιρίες και τράπεζες απλώνουν τα υποκαταστήματά τους στη Λιουμπλιάνα, στο ποταμάκι που διασχίζει το ιστορικό κέντρο, μικροπωλητές πωλούν την πραμάτειά τους δίπλα στα ξύλινα σπιτάκια της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.


Παλιοί καθρέφτες, πολυέλαιοι, φωτιστικά, μικροαντικείμενα κάποιας άλλης εποχής που φαντάζει ήδη μακρινή είναι όμως τόσο κοντινή όσο και τα σύνορα με την Κροατία. Σλοβένοι αλλά και Κροάτες και Σέρβοι, αφανείς στα επίσημα μητρώα, φανεροί στα πεζοδρόμια, προσπαθούν να ξεφορτωθούν σε καλή τιμή το παρελθόν τους, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.


Δύο εκατομμύρια άνθρωποι (Σλοβένοι, μειονότητες Ιταλών και Ούγγρων, και καταγόμενοι από την πρώην Γιουγκοσλαβία) κατοικούν στα 20.273 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Σλοβενίας. Από αυτούς, οι 260.000 μένουν στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Οι περισσότεροι κάνουν σκι και πολλοί τσαντίζονται όταν αποκαλούν τη χώρα τους “μικρή Αυστρία”. Πρώην τμήμα της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας οι σχέσεις της Σλοβενίας με τα γερμανόφωνα κράτη δεν ήταν πάντα αρμονικές. Στον πόλεμο η γερμανική τότε Αυστρία είχε προσαρτήσει μια περιοχή της Σλοβενίας, ενώ άλλη μια είχε προσαρτηθεί από την Ιταλία.


Σήμερα, κι αυτός και ο πιο πρόσφατος πόλεμος των 10 ημερών για την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία είναι πια απλώς τμήματα της ιστορίας της Σλοβενίας. Χιλιάδες Γερμανοί και Ιταλοί τουρίστες κατακλύζουν την αγορά της Λιουμπλιάνα. Οι τιμές είναι καλές, το ευρώ είναι το επίσημο μέσο συναλλαγής και το αστικό τοπίο είναι οικείο. Κρασί και λικέρ ρέουν άφθονα στους κρύους δρόμους δίπλα στο ποτάμι.


Ένα 57% των Σλοβένων είναι καθολικοί, ενώ ένας στους δέκα δηλώνει επισήμως άθεος, με ένα επιπλέον 3,5% να αυτοπροσδιορίζεται ως αγνωστικιστές. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις δεν απαντούν στην ερώτηση περί θρησκεύματος. Στην αγορά θα βρεις και σύμβολα όλων των παλιών θρησκειών. Από ακρωτηριασμένους εσταυρωμένους …


… μέχρι ξεχασμένες σημαίες, άλλοτε σύμβολα ενός ισχυρού, σχετικά ανεξάρτητου κράτους στο οποίο επιχείρησαν να συγκατοικήσουν ειρηνικά άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία και αντιλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου